تفاوت نظر برای جستجوی حقایق یک نعمت است!

نویسنده: داکتر سید عبدالله کاظم
تاریخ انتشار: 15 مارچ 2015

دوست عزیز و دانشمند گرامی جناب داکتر صاحب هاشمیان!

پس از سلام و احترام؛ از دوستی ما تقریباً چهار دهه می گذرد و خوشحالم با وجود تفاوت نظرهای کم و زیاد این دوستی پابرجا مانده و در آینده نیز انشأ الله به همین منوال باقی خواهد ماند، به این دلیل که هردو در ابراز نظرهای خود صریح و فاقد از “دو روئی” بوده و هرگز نخواسته ایم قضاوت های خود را تحت حب و بعض های شخصی ارائه کنیم. من به زحمات شباروزی شما در هجرت با نشر مسلسل مجلۀ “آئینۀ افغانستان” که طی بیش از دو دهه یک آرشیف مکمل رویدادها و تحلیل های وطن است، مباهات میکنم و به پشتکار و مبارزه شما آفرین میگویم. مسرورم که تفاوت نظرهای مافقط برای جستجوی حقایق از رویدادهای تاریخی و جاری وطن بوده و هیچگاه جنبۀ  شخصی و یا جانبداری از این و یا آن نداشته است. 

متأسفم که درعنوان نوشته مورخ 12 مارچ شما “انعکاس پروگرم روز جهانی زن وبسایت افغان جرمن آنلاین در لعنت به فردوسی” از طرف ناشر در سه قسمت بی غوری صورت گرفته که شما آنرا در نوشته اخیر خود (مورخ 14 مارچ) به توجه رسانیده اید و این توضیح شما سؤال مرا در زمینه جواب گفته است که از شما ممنونم. خوب شد که این اشتباه به تأسی از خواهش شما بعداً بطور درست یعنی “انعکاس پرگرم روز جهانی زن در وبسایت افغان جرمن آنلاین” اصلاح گردید و خواننده را از سر در گمی عنوان بیرون کرد.

 از اینکه عکس تاریخی شاه و ملکه در اصل مقالۀ شما نبود و بدون اطلاع قبلی به شما  در متن نوشته اضافه شده بود که برطبق موازین علمی و نشراتی معنی “تصرف” در نوشته را میدهد، ولی من آنرا یک ضمیمۀ خوب میدانم و از دیدن آن بسیارمشعوف شدم که پس از نهضت دورۀ دوم زنان ملکه معظمه فرصت یافت تا ازمحصورۀ اجباری ارگ بیرون شده و در معیت اعلیحضرت به سفرهای رسمی به خارج بپردازد و اینکار ادامۀ یک اقدام بزرگ تاریخی بود که طی دوره صدارت محمد داؤد خان صورت گرفت.

در ارتباط اینکه نهضت دورۀ دوم زنان “روی لچی” به حیث یک اقدام بزرگ در دورۀ سلطنت اعلیحضرت محمد ظاهر شاه و به موافقه ایشان صورت گرفته، جای شک نیست، ولی باید بین دو موضوع “حامی” و “بانی” فرق کرد. بانی این نهضت محمد داؤد خان شهید بود و حامی آن اعلیحضرت، چنانچه من ده سال قبل در کتاب “زنان زیر فشار عنعنه و تجدد” نوشتم که: «ملکه دریکی از روزهای جشن استقلال (1338) به معیت شاه درحضور مردم پدیدار گشت و به آغاز دومین نهضت زنان افغان رسمیت بخشید».

کسانیکه از تاریخ معاصر کشور بخصوص دورۀ سی ساله حکومت های خاندانی (سردار محمد هاشم خان، سردار شاه محمود خان غازی  و سردار محمد داؤد خان) دقیقاً اطلاع دارند، میدانند که طی این سه دوره اختیارات کلی بدست سه صدراعظم بود، البته آنها موضوعات را به اطلاع پادشاه میرسانیدند و موافقه او را جلب میکردند. اشتباه است اگر گفته شود که شاه در زمان صدارت داؤد خان در امور مملکت دست باز داشت و تنها در دوره دو عم خود دست بسته بود. دراینجا باید خاطر نشان ساخت که اعلیحضرت جرأت کرد وبا ترس و لرز و بوسیلۀ اشخاص بطورغیرمستقیم دو عم خود را از مقام صدارت مستعفی ساخت، ولی در مورد داؤد خان اینکار را نکرد، بلکه داؤد خان خودش استعفی خود را تقدیم شاه کرد و شاه آنرا با تأنی قبول نمود. 

جناب داکتر صاحب! شما نوشته اید: «در آنوقت [یعنی هنگام عملی کردن نهضت زنان 1338  ـ نویسنده] ازدواج غیرمعمول جنرال عبدالولی با شاهدخت بلقیس صورت نگرفته بود و این خاندان کاملاً متفق و یکدست بودند و در آخر هفته یک روز همه اعضای خاندان زن و مرد در ارگ جمع می شدند، مردها دریک اطاق یکی دو ساعت روی اوضاع مملکت و حکومت صحبت میکردند و تصمیمات متفق الرأی گرفته میشد، البته نظریات سردار محمد داؤد خان بحیث “اغلاله” همیشه مورد قبول همگان بشمول پادشاه قرار میگرفت….». یقیین دارم به شما بهتر معلوم است که نامزدی سردارعبدالولی با شاهدخت بلقیس در آخرین ماه های صدارت شاه محمود خان درسال 1331 (1952) در پاریس صورت گرفت و اینکار موجب نفاق خانوادگی گردید. لذا حین رویدست گرفتن نهضت زنان اثری چندان از “میز گرد” خانوادگی وجود نداشت و جای آنرا قدرت متمرکز در دست داؤد خان گرفته بود. این یک واقعیت تاریخی است که نمیتوان از ان انکار کرد و همین اختلاف خانوادگی و تمرکز بیش از حد قدرت در دست داؤد خان بود که اعلیحضرت را نگران تخریش آینده سلطنت ساخته بود و فکر کرد که با ماده 24 قانون اساسی 1343 پای خانواده سلطنتی را از سیاست بیرون نمود.

محترما! حرف شما را کاملاً تائید میکنم که: «دل شیر داشتن خوب است، اما با تعمق و تدبیر!». واقعاً تعمق و تدبیری که در مورد اجرای پروگرام “روی لچی” رویدست گرفته شد، یکی از با تعمق ترین و با تدبیر ترین اقدامات آن دوره بود که چنین اقدام بزرگ  بدون مشکلات جدی بطورکل بسیار آرام و بی سرو صدا موفقانه براه انداخته شد و حتی مخالفان داؤد خان براین حقیقت مهر تائید گذاشته اند. 

اجازه بفرمائید با استفاده از فرصت در مورد نظر یک هموطن گرامی محترم جان محمد الکوزی یک تبصره بسیار کوتاه کنم که در ستون نظر سنجی ها فرموده اند: «مسألۀ آزادی زنان در افغانستان بشکل تجربوی ازطرف امریکائی ها در شهر لشکرگاه ولایت هلمند که از آن بنام امریکای کوچک هم یاد می شود، در دوران سلطنت سردار محمد ظاهر خان و سردار محمد داؤد خان شروع عملی شد..»

محترم آقای الکوزی! آنچه شما از آزادی زنان در لشکر گاه یاد آوری کرده اید، یک حالت خاص مربوط چند فامیل معدود بود که جنبۀ عام و رسمی نداشت، ولی نهضت زنان “روی لچی” در سال 1338 یک موضوع عام ویک اقدام رسمی دولت بود برای تمام کشور که تفاوت این دو موضوع از زمین تا آسمان است. از علاقمندی تان به موضوع تشکر.

در پایان میخواهم از جناب شما داکتر صاحب گرامی تشکر کنم ونیز امیدوارم که با ادامه همچو تبادل نظرها در روشن ساختن حقایق و شرح حال رویداد های مهم کشور که بخشی از تاریخ معاصرما را می سازد، گامی مثبت برداشته باشیم. 

مقالات مرتبط

امریکا بار دیگر اشتباه بزرگ را در افغانستان تکرار کرد! (قسمت چهارم و آخر )

سال انتشار: سوم سپتمبر 2021
The signature of Dr. Sayed Abdullah Kazem

امریکا بار دیگر اشتباه بزرگ را در افغانستان تکرار کرد! (قسمت سوم )

سال انتشار: دوم سپتمبر 2021
The signature of Dr. Sayed Abdullah Kazem

امریکا بار دیگر اشتباه بزرگ را در افغانستان تکرار کرد! (قسمت دوم)

سال انتشار: 31 آگست 2021
The signature of Dr. Sayed Abdullah Kazem

امریکا بار دیگر اشتباه بزرگ را در افغانستان تکرار کرد! (قسمت اول)

سال انتشار: 30 آگست 2021
The signature of Dr. Sayed Abdullah Kazem

استرداد استقلال کامل افغانستان یک واقعیت مسلم تاریخی است که نمیتوان از آن انکار کرد! (قسمت دهم و آخر)

سال انتشار: 25 سپتمبر 2019
The signature of Dr. Sayed Abdullah Kazem

استرداد استقلال کامل افغانستان یک واقعیت مسلم تاریخی است که نمیتوان از آن انکار کرد! (قسمت نهم)

سال انتشار: 24 سپتمبر 2019
The signature of Dr. Sayed Abdullah Kazem

استرداد استقلال کامل افغانستان یک واقعیت مسلم تاریخی است که نمیتوان از آن انکار کرد! (قسمت هشتم)

سال انتشار: 22 سپتمبر 2019
The signature of Dr. Sayed Abdullah Kazem

استرداد استقلال کامل افغانستان یک واقعیت مسلم تاریخی است که نمیتوان از آن انکار کرد! (قسمت هفتم)

سال انتشار: 21 سپتمبر 2019
The signature of Dr. Sayed Abdullah Kazem

استرداد استقلال کامل افغانستان یک واقعیت مسلم تاریخی است که نمیتوان از آن انکار کرد!

سال انتشار: 13 سپتمبر 2019
The signature of Dr. Sayed Abdullah Kazem

استرداد استقلال کامل افغانستان یک واقعیت مسلم تاریخی است که نمیتوان از آن انکار کرد! (قسمت پنجم)

سال انتشار: 12 سپتمبر 2019
The signature of Dr. Sayed Abdullah Kazem

استرداد استقلال کامل افغانستان یک واقعیت مسلم تاریخی است که نمیتوان از آن انکار کرد! (قسمت چهارم)

سال انتشار: 11 سپتمبر 2019
The signature of Dr. Sayed Abdullah Kazem

استرداد استقلال کامل افغانستان یک واقعیت مسلم تاریخی است که نمیتوان از آن انکار کرد! (قسمت سوم)

سال انتشار: 10 سپتمبر 2019
The signature of Dr. Sayed Abdullah Kazem

استرداد استقلال کامل افغانستان یک واقعیت مسلم تاریخی است که نمیتوان از آن انکار کرد! (قسمت دوم

سال انتشار: 9 سپتمبر 2019
The signature of Dr. Sayed Abdullah Kazem

استرداد استقلال کامل افغانستان یک واقعیت مسلم تاریخی است که نمیتوان از آن انکار کرد! (قسمت اول)

سال انتشار: 8 سپتمبر 2019
The signature of Dr. Sayed Abdullah Kazem

مختصری دربارۀ تاریخچه لویه جرگه ها در افغانستان (بخش ششم)

سال انتشار: 5 دسمبر2017
The signature of Dr. Sayed Abdullah Kazem

مختصری دربارۀ تاریخچه لویه جرگه ها در افغانستان (بخش پنجم)

سال انتشار: 4 دسمبر2017
The signature of Dr. Sayed Abdullah Kazem

مختصری دربارۀ تاریخچه لویه جرگه ها در افغانستان (بخش چهارم)

سال انتشار: اول دسمبر2017
The signature of Dr. Sayed Abdullah Kazem

مختصری دربارۀ تاریخچه لویه جرگه ها در افغانستان (بخش سوم)

سال انتشار: 30 نوامبر2017
The signature of Dr. Sayed Abdullah Kazem

مختصری دربارۀ تاریخچه لویه جرگه ها در افغانستان (بخش دوم)

سال انتشار: 28 نوامبر2017
The signature of Dr. Sayed Abdullah Kazem

اقتصاد جنگ و بحران پولی و مالی افغانستان از کودتای ثور تا سقوط طالبان - (بخش هشتم و آخر)

سال انتشار: 18 نوامبر2017
The signature of Dr. Sayed Abdullah Kazem
A portrait image of Dr. Sayed Abdullah Kazem

داکتر سیدعبدالله کاظم

داکتر سیدعبدالله کاظم درماه جدی 1320 شمسی (جنوری 1942) در چارباغ ـ شهرکابل در یک خانواده سرشناس چشم به جهان گشود، بعد از فراغت از لیسه حبیبیه و پوهنحی اقتصاد پوهنتون کابل  درسال 1963 شامل کدر تدریسی آن پوهنحی گردید. در سال 1971 پس از اخذ درجه دوکتورا در«رشته اقتصاد و علوم اجتماعی» از اطریش (ویانا) به کشور عودت کرد و به حیث استاد در پوهنحی اقتصاد پوهنتون کابل مجدداً شروع به تدریس نمود. در سال 1973 به رتبه علمی «پوهندوی» ارتقا کرد ونخست به حیث آمر دیپارتمنت اقتصاد تصدی (رشته صنعت) و سپس از 1974 تا 1978 به حیث رئیس آن پوهنحی ایفای وظیفه کرد.

بعد از کودتای ثور با جمعی از استادان به تشکیل «حزب وحدت ملی افغانستان» پرداخت و متعاقباً با تعدادی از اعضای مؤسس آن حزب توسط حکومت خلقی ـ پرچمی گرفتار و برای مدت 19 ماه در پلچرخی زندانی شد. بعد از رهائی از زندان در اپریل 1980 به حیث آمر بانک ملی افغان به لندن رفت، ولی از اشغال رسمی وظیفه خودداری کرد وپس از دو ماه نخست به جرمنی و بعد به ایالات متحده امریکا پناهنده  شد. او ازاواخر 1981 تا اکنون  به ایالت کالیفورنیا در شهر «سن هوزه» اقامت دارد.