دست نویس اولین بیانیه محمد داؤد خان دربارۀ اعلام جمهوریت به خط خودش
نویسنده: داکتر سید عبدالله کاظم
دوست دانشمندم استاد محمد اعظم سیستانی درپایان مقالۀ خویش منتشرۀ این پورتال وزین (مورخ 20 ماه می) ضمن نشر متن این بیانیۀ تاریخی با اقتباس از کتاب “تأسیس و تخریب اولین جمهوری افغانستان”، تألیف داکتر محمدحسن شرق چنین نوشتند: «درهمان روزهای اول حدوث کودتای 26 سرطان متن بیانیۀ خطاب به مردم داؤد خان در روزنامه های دولتی بخصوص انیس و اصلاح بطور فوتوکاپی (افسیت) به نشر رسیده است. هرگاه انتقاد برمتن همین بیانیه باشد، از آقای داکتر صاحب سیدعبدالله کاظم احتراماً تقاضا میشود تا لطف بکنند و متن بیانیۀ خطاب به مردم را از روی روزنامه های دولتی که نزد شان موجود خواهد بود، سکن کرده مجدداً به نشر برسانند تا یک باردیگر با کتابت آن شهید آن بیانیه را از نظر بگذرانیم. هرگاه کسی متن دیگری از این بیانیه را در اختیار داشته باشد که با این متن مغایرت داشته باشد و به نشر برساند، مایۀ دلچسپی خواهد بود».
اکنون به تأسی از تقاضای این دوست دانشمند متن دست نویس آن شهید را به خط خودش از کتاب “اسناد و نامه های تاریخی افغانستان” که توسط محترم شهرت ننگیال گردآوری و درسال 1377 به وسیلۀ کتابخانه دانش در پشاور به چاپ رسیده است، سکن کرده خدمت تقدیم میدارم.
ناگفته نباید گذاشت که متن منتشره داکتر شرق از نظر محتوی تغییر ندارد ، ولی از نظر نوشتاری با متن اصلی کمی متفاوت است، به این زعم که آقای شرق خواسته آنرا باشیوۀ جدیدترنوشتاری ارائه دارد، طور مثال شهید داؤد خان به سبک قدیم «بخرج» نوشته و داکتر شرق آنرا «به خرچ» و یا «باین» را «به این»، «خاصه» را به «خصوصاً» و امثالهم تغییر داده است که از این قبیل و بعضی دیگر ازهمچو تغییرات درمتن ایشان بسیار دیده میشود.
اینک متن دست نویس این بیانیه به خط خود شهید محمد داؤد خان :
مقالات مرتبط
امریکا بار دیگر اشتباه بزرگ را در افغانستان تکرار کرد! (قسمت چهارم و آخر )

امریکا بار دیگر اشتباه بزرگ را در افغانستان تکرار کرد! (قسمت سوم )

امریکا بار دیگر اشتباه بزرگ را در افغانستان تکرار کرد! (قسمت دوم)

امریکا بار دیگر اشتباه بزرگ را در افغانستان تکرار کرد! (قسمت اول)

استرداد استقلال کامل افغانستان یک واقعیت مسلم تاریخی است که نمیتوان از آن انکار کرد! (قسمت دهم و آخر)

استرداد استقلال کامل افغانستان یک واقعیت مسلم تاریخی است که نمیتوان از آن انکار کرد! (قسمت نهم)

استرداد استقلال کامل افغانستان یک واقعیت مسلم تاریخی است که نمیتوان از آن انکار کرد! (قسمت هشتم)

استرداد استقلال کامل افغانستان یک واقعیت مسلم تاریخی است که نمیتوان از آن انکار کرد! (قسمت هفتم)

استرداد استقلال کامل افغانستان یک واقعیت مسلم تاریخی است که نمیتوان از آن انکار کرد!

استرداد استقلال کامل افغانستان یک واقعیت مسلم تاریخی است که نمیتوان از آن انکار کرد! (قسمت پنجم)

استرداد استقلال کامل افغانستان یک واقعیت مسلم تاریخی است که نمیتوان از آن انکار کرد! (قسمت چهارم)

استرداد استقلال کامل افغانستان یک واقعیت مسلم تاریخی است که نمیتوان از آن انکار کرد! (قسمت سوم)

استرداد استقلال کامل افغانستان یک واقعیت مسلم تاریخی است که نمیتوان از آن انکار کرد! (قسمت دوم

استرداد استقلال کامل افغانستان یک واقعیت مسلم تاریخی است که نمیتوان از آن انکار کرد! (قسمت اول)






اقتصاد جنگ و بحران پولی و مالی افغانستان از کودتای ثور تا سقوط طالبان - (بخش هشتم و آخر)


داکتر سیدعبدالله کاظم
داکتر سیدعبدالله کاظم درماه جدی 1320 شمسی (جنوری 1942) در چارباغ ـ شهرکابل در یک خانواده سرشناس چشم به جهان گشود، بعد از فراغت از لیسه حبیبیه و پوهنحی اقتصاد پوهنتون کابل درسال 1963 شامل کدر تدریسی آن پوهنحی گردید. در سال 1971 پس از اخذ درجه دوکتورا در«رشته اقتصاد و علوم اجتماعی» از اطریش (ویانا) به کشور عودت کرد و به حیث استاد در پوهنحی اقتصاد پوهنتون کابل مجدداً شروع به تدریس نمود. در سال 1973 به رتبه علمی «پوهندوی» ارتقا کرد ونخست به حیث آمر دیپارتمنت اقتصاد تصدی (رشته صنعت) و سپس از 1974 تا 1978 به حیث رئیس آن پوهنحی ایفای وظیفه کرد.
بعد از کودتای ثور با جمعی از استادان به تشکیل «حزب وحدت ملی افغانستان» پرداخت و متعاقباً با تعدادی از اعضای مؤسس آن حزب توسط حکومت خلقی ـ پرچمی گرفتار و برای مدت 19 ماه در پلچرخی زندانی شد. بعد از رهائی از زندان در اپریل 1980 به حیث آمر بانک ملی افغان به لندن رفت، ولی از اشغال رسمی وظیفه خودداری کرد وپس از دو ماه نخست به جرمنی و بعد به ایالات متحده امریکا پناهنده شد. او ازاواخر 1981 تا اکنون به ایالت کالیفورنیا در شهر «سن هوزه» اقامت دارد.