بجواب جناب آقای بارز!

نویسنده: داکتر سید عبدالله کاظم
تاریخ انتشار: 25 سپتمبر 2015

محترما! 

خوشحالم از اینکه پس از یکماه فرصت یافتید بر نوشتۀ اینجانب تحت عنوان “یک مقالۀ بسیار آموزنده از یک شخصیت علمی و مسلکی در بارۀ دیموکراسی در کشور” مرور نمائید که  در آن بعد از یک مقدمۀ دو صفحه ای مقالۀ پرمحتوای جناب پوهنوال داکتر روستار ترکی را زیر عنوان “قانون اساسی و آیندۀ دیموکراسی در افغانستان” به نشر سپرده بودم. مقالۀ استاد ترکی که دوازده سال قبل در آستانه تسوید قانون اساسی جدید کشورنوشته شده بود و در این پورتال وزین بتاریخ اول مارچ 2003 به نشر رسید، به نظر اینجانب یکی از مقالات تحقیقی و علمی ارزنده در موضوع مورد بحث محسوب میشود که تا هنوز محتوای آن از اهمیت خاص برخوردار است. 

دلیلی که به جواب نوشتۀ اخیرشما تحت عنوان “جناب دکتور کاظم! پیوستن به موضع فکری دوکتور تره کی، دفاع از طالبان و تروریزم است!” می پردازم، دو موضوع است که توجه مرا جلب کرد و خواستم چند سطری در زمینه خدمت شما محترم بعرض برسانم: 

نخست عنوان انتخابی شما مایۀ تعجب من گردید که شخصیتی با دانشی مثل شما چنین عنوانی را انتخاب میکند که با اصل موضوع ارتباط نمیگیرد. اگر اینجانب از جمله مقالات متعدد شما ، یکی را مورد تائید خود یابم و آنرا به حیث یک تحقیق علمی ضمن یک مقدمه باز نشر کنم، آیا معقول خواهد بود که کسانی مرا متهم به موضع گیریهای شما در جهت دفاع از حامد کرزی بسازد؟ این نوع تفکر بسیار نارسا و خنده آور خواهد بود!

استاد ترکی حق دارند به باور خود در هرموضوعی که بخواهند، بنویسند و این مربوط خود شان است و اگر من یکی از نوشته های علمی و تخصصی شانرا تائید و قابل نشر مجدد میدانم، آیا این موضوع معنی میدهد که من با موضع فکری ایشان گویا در دفاع از طالبان و تروریزم همنوا میباشم؟ هریک حق دارد مثلیکه من از موقف ملی شهید داؤد خان و شما از کرزی دفاع کرده اید، داکتر روستار نیز از طالبان دفاع نماید، ولی اگر من روزی از محتوای یک مقاله شما که با ذهنم سازگار باشد، تمجید و تائید نمایم، آیا اینکار موجب میشود انسانی عاقلی مرا مثل شما پیرو خط حامد کرزی بشمارد؟ برای اینکه مطلب خود را ساده تر بیان کرده باشم، مثالی دیگری می آورم: مرحوم احمد ظاهر یکی از اشعار معروف لاهوتی را با صدای گیرا و با جذبۀ خود سروده که به دلها می نشیند، آیا این انتخاب شعر را میتوان دلیل بر موضع گیری احمد ظاهر مرحوم به افکارکلی لاهوتی دانست و یا اینکه این انتخاب فقط در قالب همان شعر است؟

بهر حال منشاء این نوع طرز تفکر را “پیش داوری” و یا به عبارت دیگر “قضاوت قبلی” میگویند و شایستۀ شأن یک دانشمند نیست که پهنای فکری را منحصر به دید انسان از یک زاویه تنگ  سازد و خوبی ها زشتی ها را فقط با یک چشم بیند. 

معلوم میشود که شما از پراگراف اخیر مقدمه من در آن مقاله سطحی گذشته و به آن عطف توجه نفرموده اید که اینک جهت تداعی خاطر آنرا  اقتباس میکنم: «گمان میکنم با نام نویسندۀ مقاله استاد داکتر روستار ترکی و نظریات  شان  همه از ورای  کتابها، مقالات و مصاحبه های شان دررسانه های افغانی آشنا بوده و ضرورت به معرفی مزید ندارند. البته خصوصیات فکری هر شخص قابل احترام است و اما وقتی پای سخنان مسلکی و علمی در میان می آید، در آنصورت منطق و استدلال نوشته طبعاً خواننده را به خود می کشاند و از محتوای آن فیض می برد. اینجانب از جمله کسانی هستم که از مطالعۀ این مقاله مستدل و مبسوط ولو که دوازده سال قبل برطبق ایجابات آن وقت نوشته شده است، ولی تاهنوز اعتبار علمی و تحقیقاتی خود را بوجه احسن حفظ کرده است، زیاد مستفیض شده ام. اینک می پردازم به اقتباس متن کامل مقاله، تا باشد دیگران نیز از آن فیض ببرند.»

دوم همانا موضوعیست که به تشریحات جناب شما  به حیث اشتباه من در مورد «حزب دیموکراتیک نوین به رهبری برادران محمودی ….و حزب سوسیال دیموکرات … تحت رهبری محمد هاشم میوندوال…..» مندرج در دو پراگراف صفحه اول نوشته خود بیان کرده اید، ربط میگیرد. نمیدانم مقصد شما از کدام نوشته اینجانب است؟ درحالیکه متن مقدمه مقالۀ فوق الذکر خود را چند بار مرور کردم، چنین متنی را در آن نیافتم. اگر همچو اشتباه در کدام مقالۀ دیگر من صورت گرفته باشد، لطفاً آنرا واضح سازید تا بدانم در کجا، چه اشتباهی رخ داده است و در پی اصلاح آن برایم. امید است، شما مثل یک پرنده از یک شاخ و به شاخ دیگر نپرید و وقتی در بارۀ یک موضوع مشخص صحبت می فرمائید، باید با تمسک واضح به آن تماس بگیرید. ممنون میشوم اگر در مورد موضوع دوم کمی وضاحت دهید.

آنچه شما در مورد نظریات جناب استاد ترکی ابراز فرموده اید، ایشان میتوانند اگر بخواهند و یا ارائه جواب را لازم دانند، به آن پاسخ خواهند گفت. با احترام و به امید صحت و سلامتی با سعادت شما ـ  سیدعبدالله کاظم

مقالات مرتبط

امریکا بار دیگر اشتباه بزرگ را در افغانستان تکرار کرد! (قسمت چهارم و آخر )

سال انتشار: سوم سپتمبر 2021
The signature of Dr. Sayed Abdullah Kazem

امریکا بار دیگر اشتباه بزرگ را در افغانستان تکرار کرد! (قسمت سوم )

سال انتشار: دوم سپتمبر 2021
The signature of Dr. Sayed Abdullah Kazem

امریکا بار دیگر اشتباه بزرگ را در افغانستان تکرار کرد! (قسمت دوم)

سال انتشار: 31 آگست 2021
The signature of Dr. Sayed Abdullah Kazem

امریکا بار دیگر اشتباه بزرگ را در افغانستان تکرار کرد! (قسمت اول)

سال انتشار: 30 آگست 2021
The signature of Dr. Sayed Abdullah Kazem

استرداد استقلال کامل افغانستان یک واقعیت مسلم تاریخی است که نمیتوان از آن انکار کرد! (قسمت دهم و آخر)

سال انتشار: 25 سپتمبر 2019
The signature of Dr. Sayed Abdullah Kazem

استرداد استقلال کامل افغانستان یک واقعیت مسلم تاریخی است که نمیتوان از آن انکار کرد! (قسمت نهم)

سال انتشار: 24 سپتمبر 2019
The signature of Dr. Sayed Abdullah Kazem

استرداد استقلال کامل افغانستان یک واقعیت مسلم تاریخی است که نمیتوان از آن انکار کرد! (قسمت هشتم)

سال انتشار: 22 سپتمبر 2019
The signature of Dr. Sayed Abdullah Kazem

استرداد استقلال کامل افغانستان یک واقعیت مسلم تاریخی است که نمیتوان از آن انکار کرد! (قسمت هفتم)

سال انتشار: 21 سپتمبر 2019
The signature of Dr. Sayed Abdullah Kazem

استرداد استقلال کامل افغانستان یک واقعیت مسلم تاریخی است که نمیتوان از آن انکار کرد!

سال انتشار: 13 سپتمبر 2019
The signature of Dr. Sayed Abdullah Kazem

استرداد استقلال کامل افغانستان یک واقعیت مسلم تاریخی است که نمیتوان از آن انکار کرد! (قسمت پنجم)

سال انتشار: 12 سپتمبر 2019
The signature of Dr. Sayed Abdullah Kazem

استرداد استقلال کامل افغانستان یک واقعیت مسلم تاریخی است که نمیتوان از آن انکار کرد! (قسمت چهارم)

سال انتشار: 11 سپتمبر 2019
The signature of Dr. Sayed Abdullah Kazem

استرداد استقلال کامل افغانستان یک واقعیت مسلم تاریخی است که نمیتوان از آن انکار کرد! (قسمت سوم)

سال انتشار: 10 سپتمبر 2019
The signature of Dr. Sayed Abdullah Kazem

استرداد استقلال کامل افغانستان یک واقعیت مسلم تاریخی است که نمیتوان از آن انکار کرد! (قسمت دوم

سال انتشار: 9 سپتمبر 2019
The signature of Dr. Sayed Abdullah Kazem

استرداد استقلال کامل افغانستان یک واقعیت مسلم تاریخی است که نمیتوان از آن انکار کرد! (قسمت اول)

سال انتشار: 8 سپتمبر 2019
The signature of Dr. Sayed Abdullah Kazem

مختصری دربارۀ تاریخچه لویه جرگه ها در افغانستان (بخش ششم)

سال انتشار: 5 دسمبر2017
The signature of Dr. Sayed Abdullah Kazem

مختصری دربارۀ تاریخچه لویه جرگه ها در افغانستان (بخش پنجم)

سال انتشار: 4 دسمبر2017
The signature of Dr. Sayed Abdullah Kazem

مختصری دربارۀ تاریخچه لویه جرگه ها در افغانستان (بخش چهارم)

سال انتشار: اول دسمبر2017
The signature of Dr. Sayed Abdullah Kazem

مختصری دربارۀ تاریخچه لویه جرگه ها در افغانستان (بخش سوم)

سال انتشار: 30 نوامبر2017
The signature of Dr. Sayed Abdullah Kazem

مختصری دربارۀ تاریخچه لویه جرگه ها در افغانستان (بخش دوم)

سال انتشار: 28 نوامبر2017
The signature of Dr. Sayed Abdullah Kazem

اقتصاد جنگ و بحران پولی و مالی افغانستان از کودتای ثور تا سقوط طالبان - (بخش هشتم و آخر)

سال انتشار: 18 نوامبر2017
The signature of Dr. Sayed Abdullah Kazem
A portrait image of Dr. Sayed Abdullah Kazem

داکتر سیدعبدالله کاظم

داکتر سیدعبدالله کاظم درماه جدی 1320 شمسی (جنوری 1942) در چارباغ ـ شهرکابل در یک خانواده سرشناس چشم به جهان گشود، بعد از فراغت از لیسه حبیبیه و پوهنحی اقتصاد پوهنتون کابل  درسال 1963 شامل کدر تدریسی آن پوهنحی گردید. در سال 1971 پس از اخذ درجه دوکتورا در«رشته اقتصاد و علوم اجتماعی» از اطریش (ویانا) به کشور عودت کرد و به حیث استاد در پوهنحی اقتصاد پوهنتون کابل مجدداً شروع به تدریس نمود. در سال 1973 به رتبه علمی «پوهندوی» ارتقا کرد ونخست به حیث آمر دیپارتمنت اقتصاد تصدی (رشته صنعت) و سپس از 1974 تا 1978 به حیث رئیس آن پوهنحی ایفای وظیفه کرد.

بعد از کودتای ثور با جمعی از استادان به تشکیل «حزب وحدت ملی افغانستان» پرداخت و متعاقباً با تعدادی از اعضای مؤسس آن حزب توسط حکومت خلقی ـ پرچمی گرفتار و برای مدت 19 ماه در پلچرخی زندانی شد. بعد از رهائی از زندان در اپریل 1980 به حیث آمر بانک ملی افغان به لندن رفت، ولی از اشغال رسمی وظیفه خودداری کرد وپس از دو ماه نخست به جرمنی و بعد به ایالات متحده امریکا پناهنده  شد. او ازاواخر 1981 تا اکنون  به ایالت کالیفورنیا در شهر «سن هوزه» اقامت دارد.